Mat og servering

Ressurs

Matproduksjonen bidrar til mellom 20 og 30 % av den menneskeskapte globale oppvarmingen. Storfekjøtt er verstingen og til sammenligning kan du spise kylling eller laks til middag syv dager i uken før det påvirker klimaet i like stor grad som en middag med et stykke storfekjøtt (forskning.no).

I denne ressursen finner du:

  • Tips og triks

  • E-postmal til menyleverandører

  • Litt om klimavennlige menyer

  • Kampanje: Velg vegetarmat

  • Litt om økologisk mat

  • Litt om matservering

  • Infoplakat: matavfall

  • Litt om drikkeservering

 

Tips og triks

Foreslå ein klimavennlig meny for leverandøren. Husk at en kortere meny gir mindre svinn.

Flere og flere i publikum har vegetarisk og vegansk diett. Møt også dette publikummet med gode matalternativ!

Kommuniser til publikum at du serverer klimavennlig meny.

Vis gjerne på meny hvor mye utslipp hver rett produserer - da vil flere velge de klimavennlige rettene.

 

E-postmal til leverandører

Dette er et forslag. Rediger etter behov.

Kjære ... , 

X er i år ein Grønn Festival og vi vil derfor oppfordre deg som serverer mat under arrangementet til å bidra til at festivalen etterlater seg minst mulig klimaavtrykk. 

Det er krav om at alle offisielle matleverandører knyttet til festivalen skal tilby minst ett fullverdig vegetaralternativ. I tillegg ønsker vi at de tilbyr en meny som inneholder lokale, sesongbaserte og økologiske råvarer servert på gjenbrukbart eller komposterbart servise. Bruk gjerne en egen tilpasset meny under festivalen med 3-4 retter som har klimavennlig fokus. 

Hurtigtips for en grønnere meny: 

  • bytt ut storfekjøtt med andre typer kjøtt eller fisk

  • bytt ut deler av kjøttet med grønnsaker

  • sett vegetarretter på menyen som frister

  • ikke bruk engangsvarer (f.eks.. sugerør, pappkopper, engangs ølglass osv.) i servering

Les mer: 

Lenke til Grønn Festival ressurs om mat

Liste over klimautslipp per matvare

Klimakalkulator for matretter

Send over menyen du vil servere under arrangementet i forkant av festivalen. 

Ta gjerne kontakt for dialog om menyen.

Beste hilsen, 

X

 

Klimavennlig meny

  • Bytt ut storfekjøtt med andre typer kjøtt eller fisk.

  • Bytt ut deler av kjøttet med bønner, kikerter, andre grønnsaker eller sjømat.

  • Kan du servere 100 gramsburgere i stedet for 130 gramsburgere? 

  • Sett vegetarretter som frister på menyen.

  • Server mat fra gode, lokale leverandører - sjekk ut Rekoringen.

  • Velg varer utifra sesong.

  • Velg økologiske varer.

  • Ikke vær redd for å sette opp prisen på maten for å kunne servere klimavennlig meny, men vær flink til å kommunisere hvorfor maten er blitt dyrere. 

  • Prøv å minimere emballasje - velg f.eks. emballasje tilpasset storhusholdning.

  • Avtal returordninger for ubrukte varer enten til leverandør eller til mottakere lokalt.

  • Vær nøye med bestilling av varer så unngår du å sitte igjen med mat som må kastes.


Fra Unilever co2-kalkulator: 

1 vegetarburger: 0,32 kilo co2

1 lammeburger: 2,84 kilo co2

1 hamburger: 3,76 kilo co2

1 fiskemiddag ≈ 0,70 kilo c02

 

Kampanje: Velg vegetarmat

1200x1200px_facebook_gronn festival9.jpg

Bruk kampanjen i sosiale medier og i kommunikasjon med publikum for å få flere til å velge klimavennlig mat

 

Litt om økologisk mat

Økologisk mat er produsert med fokus på miljø, helse og dyrevelferd. I produksjon brukes ikke kunstgjødsel eller kjemisk-syntetiske sprøytemiddel som etterlater giftstoff i maten vi spiser, i jorda der maten er produsert, i vassdrag og til slutt i grunnvannet vårt. Bærekraftig og økologisk matproduksjon tar vare på matjorden vår.

Debiomerket er garantisten for at varer er produsert på en økologisk og bærekraftig måte.

Ø-merket

Kjøp Ø-merket matvarer for å øke andelen av økologiske matvarer på ditt arrangement.

Debio valørmerke

Viser hvor stor andel av produkt i servering som er økologisk på ditt arrangement.

  • Gull - 90 %

  • Sølv - 50 %

  • Bronse - 15 %

Les mer om Debiosertifisering og økologisk mat på www.debio.no

Drikke

Sett også økologisk drikke på menyen. I vinproduksjon brukes det mye sprøytemiddel. Hva med å bytte ut all vinen med en økologisk vin? 

Det finnes økologiske bryggeri også i Norge. De store bryggeriene produserer også gjerne en økologisk variant. Sett økologisk øl på menyen sammen med det vanlige utvalget.

Med økologisk te og kaffe er vi med på å støtte miljøvennlig landbruk også i andre deler av verden.

Gi publikum muligheten til å velge økologisk.

 

Litt om matservering

Ved å servere mat på komposterbart fat med komposterbart bestikk og med komposterbar serviett, kan serveringsutstyret gå rett i matavfallet sammen med restene.

På denne måten henger innkjøp, servering og avfallshåndtering sammen.

Har du tilgang til et kjøkken, oppvaskmaskin og mulighet til å lagre kjørel er dette selvsagt et enda bedre alternativ. Oppvaskvogner som tar 1200 tallerkener/1500 glass i timen kan kjøpes/leies fra Godik ApS (Danmark).

 

Infoplakat: Matavfall

plakat matavfall.png

Bruk plakaten dersom alt som går ut av serveringsluken kan sendes til kompostering.

Plakaten hjelper publikum å forstå hvor de skal kaste hva.

Det er også laget andre plakater som følger i nedlasting:

  • Ta med teltet ditt hjem

  • Kast sneip og snus i bosset

  • Velg vegetarmat

Last ned plakater i A3

Last ned plakater i 50 x 70

 

Litt om drikkeservering

90 % av utslippet til et drikkebeger er knyttet til produksjon. Derfor skal festivalene som er merket Grønn Festival bruke gjenbruksbeger over komposterbare drikkebeger.

Gjenbrukbare glass til festivalutleie er helt nytt i Norge og ble tatt i bruk første gang på Øya i 2019. Flere steder i Europa har dette vært normen i mange år allerede og det er bare et tidsspørsmål før vi blir kvitt engangsdrikkeglass også på norske festivaler. Nå har vi leverandører som tilbyr denne tjenesten på Østlandet - da er det ingen grunn til å fortsette med gamle synder! Men, siden det (foreløpig) eneste vaskeriet er i Horten og trailerlass med glass må kjøre på diesel 50, 100, 200 mil tur/retur festivaler utenfor Viken, vil det i et miljøregnskap for store deler av landet heller lønne seg og velge gjenvinnbare glass f.eks. R-pet glass med gjenvinning av Infinitum.

Rene Glass

Rene Glass har et lager av gjenbrukbare drikkebeger til øl, mineralvann og vin. Rene Glass tar seg av logistikken med utkjøring, henting og vasking av beger. Husk at du trenger større lagringsplass i bar eller må ha flere på jobb for å flytte unna skitne glass som kommer inn.

Forslag til gjennomføring basert på Øya 2019

I stedet for engangsplastglas bestiller du gjenbruksbeger fra Rene Glass. Sørg for at du har ekstra lagringsplass da gjenbruksbegrene bruker større plass enn engangsplastglassene. Ta en miljøavgift på 20 kr når første enhet kjøpes i bar.

Kunden leverer tilbake tomt beger ved kjøp av ny enhet for å slippe å betale miljøavgift på nytt og får ny enhet i rent glass. Pga. mattilsynet og krav til renhold kan man ikke fylle på samme glass. De skitne glassene blir hentet av Rene Glass enten daglig eller når festivalen er over. Miljøavgiften finansierer ordningen slik at det ikke blir dyrare for deg. Begrene kan brukes og vaskes minst 100 ganger. Øya kalkulerte at de ville redusere sine klimautslipp fra drikkebeger med 94 % ved overgang fra engangsbeger til gjenbruksbeger. De reduserte avfallet fra drikkebeger med over 4 tonn plast.

Nicknack

Nicknack er opprinnelig et tjekkisk selskap som nylig har startet å tilby gjenbruksløsninger for festivaler i Norge. Nicknack har lang erfaring fra Europa siden starten av 2010 og hevder å kunne bruke begrene opp mot 250 ganger før de går til resirkulering.

Nicknack har beger i fire størrelser; 0,25, 0,3, 0,4 og 0,5. I tillegg leverer de gjenbrukbare kaffekopper.

Nicknack anbefaler panteløsning der man får pengene igjen hvis man leverer tilbake hele beger. Det kan hjelpe til med å få inn alle beger, men krever også mer logistikk.

Nicknack stiller med mannskap på festivalen - en teamleder som lærer opp frivillige og de som håndterer begrene.