Energi

Ressurs

Dersom festivalen din er driftet på energi fra dieselaggregat er det stor sjanse for at dette er den posten i klimaregnskapet ditt som vil gi størst effekt for klimaet å kutte. 1 liter diesel slipper ut 2,97 kilo CO2-ekvivalenter. Hvor mange liter bruker du i løpet av en festivaldag?

I Norge er 98 % av kraftproduksjonen fornybar (NVE, 2015)

I denne ressursen finner du:

  • Erfaringer fra Utkant ved bytte fra dieselaggregat til faststrøm på båtkaien.

  • Erfaringer fra Malakoff ved bytte fra dieselaggregat til faststrøm på festivalområdet.

  • Litt om biodrivstoff.

  • Tips til hvordan du kan spare strøm.

 

Erfaringer fra Utkant

Utkant hadde utfordringer med å tilby nok faststrøm til båtene på havnen under festivalen, noe som førte til at båtene i stor grad måtte benytte egne maskiner til å lade opp batteripakkene sine.

I 2019 ble det lagt nye kabler, de eksisterende kablene ble forsterket og oppdimensjonert til å tåle en langt høyere belastning og det ble bygd nye el-skap på hele holmen for å styrke strømleveransen til scene, camp, kjølebil osb.

Investeringen ble gjort i samarbeid med Skjerjehamn AS, som eier området.

Leverandør for elmontering: Multivolt

Tid: arbeidet tok ca. 1 mnd. å gjennomføre

Pris: 350 000 kroner + egeninnsats

Stønad: 100 000 kroner fra Sparebankstiftinga Sogn og Fjordane.

Dette gir en kostnad for Utkant på 125 000 kroner.

Kutt CO2e i 2019: 77 000 kilo

En flytur t/r Bergen - Oslo er ca. 250 kilo CO2e som betyr at Utkant 2019 har kuttet CO2 tilsvarende 308 flyreiser tur/retur Bergen - Oslo (myclimate.org).

Erfaringer fra Malakoff

I 2013 koblet Malakoff seg på fastnettet og kvittet seg med dieselaggregatene.

Festivalen kontaktet det lokale strømselskapet SFE som organiserte montering av strømkasser i samarbeid med et lokalt elektrikerfirma. 

Malakoff brukte 200 000 kroner på å koble seg på faststrømmen. SFE hjalp til med litt arbeid på dugnad og med litt rabatter som sponsor for festivalen. Eid kommune bidro med gravearbeid.

Pris vil variere etter hvor mye kabling osv. som trengs og vil være forskjellig fra prosjekt til prosjekt. 

Prosessen tok 3 måneder. 

Kostnadene til strøm har gått ned, men nettleien er så dyr at det ikke er store gevinsten. Miljøet er den store vinneren!

 

Litt om biodrivstoff

Biodrivstoff er et omstridt tema. På den ene siden vil biodrivstoff minske klimautslippet ditt, men på den andre siden kan bruk av biodrivstoff føre til avskoging og en vridning av hvordan vi bruker landbruksjord som ellers ville produsert mat. I tillegg er det vanskeleg å få tak i 100 % biodrivstoff i mindre kvantum og selv om motorer som håndterer vanlig diesel også vil handtere 100 % biodiesel (HVO), er ikke standarden godkjent.

Biodiesel

Det som oftest kalles biodiesel i dag er vanlig diesel som er iblandet en prosent med biodrivstoff. Diesel med 7 % biodiesel kan du kjøpe på bensinstasjonen og kan brukes i alle dieselmotorer. Dette bør være et minstekrav om du skal ha dieselaggregat på ditt arrangement.

Avansert biodiesel

Drivstoffet skal være produsert av bærekraftige råstoff, ha visse krav til karbondioksidreduksjon, og ikke bidra til direkte eller indirekte endring av landbruk. Som regel er avansert biodiesel framstilt av brukt frityrolje eller slakteavfall.

HVO - Hydrogenert vegetabilsk olje

For å slippe ut minst mulig klimagass kan HVO produseres fra slakteavfall og andre «ikke-spisende» råvarer. Da er det mulig å oppnå en reduksjon av klimagasser på bortimot 90% sammenlignet med vanlig diesel. I motsatt skala finner vi HVO basert på rester av palmeolje. Pass derfor på at du vet hvor dieselen din kommer fra.

100 % HVO kan brukes i konvensjonelle dieselmotorer som er godkjent for HVO. Produktet er i sin kjemiske oppbygging nesten identisk med fossil diesel, men siden gjeldende dieselstandard ikke er helt oppfylt, kreves det godkjenning fra motorprodusenten.

Spør om drivstoff med høyere andel biodiesel og/eller HVO. Spør også etter prosentandel av avansert biodiesel.

Spør din leverandør på aggregat om du kan få bruke 100 % HVO på dieselmotoren.

 

Tips til strømsparing

Behovet for elektrisitet i samfunnet vil øke i stor grad i fremover. For å holde det lave nivået på ikke-fornybar strømtilførsel anbefales det at vi alle bruker mindre energi. Festivaler bør derfor analysere strømbruken i festivalen og finne ut hvor en kan spare strøm.

Tips:

  • Bruk ledlys på scene

  • Bytt til sparepærer

  • Be artister om å levere enklere og mindre energikrevende produksjoner

  • Har du bygninger? Sjekk isolasjon, lekkasje i vinduer, sett inn varmepumpe m.m.