Reduser klimaavtrykket med vin og cider på keykegs.
Hvem:
Niklas Kleppe, Mousey Wine
Om hva:
Vin og cider på Keykegs
Hvorfor:
Det forenkler transport, kjøling, stabling, servering og reduserer avfall
Hvordan:
På en trailer full av keykegs, vil selve innpakningen av vinen kun stå for 5% av vekten på frakten med kegs. Det er lett å stable, og tar mindre plass enn flasker.
Fatet kobles direkte til tapp og eliminerer bruken av Co2 om man har luftkompressor i tapp for å generere trykket i fatet (Vs gass/CO2 som blant annet tåler varme dårligere).
Keykeg kjøles direkte via tappesystemet, så man slipper ekstern kjøling og kjøleskap til fat og flasker, og sparer dermed strøm. Man trenger kun en stikkontakt, og det tar kort tid å få kjøling opp å gå. Kontinuerlig kjølekapasitet (på dobbelt tappesystem fra lindr) er 35-40 l i timen.
Kegs holder også vinen fersk, produktet holder nemlig 9 mnd. i snitt etter åpning og minimerer derved svinn. 86% av hver keykeg kan resirkuleres.
Én full keg tilsvarer 26,6 vinflasker.
Én tom keg veier 1,2 kg.
Én tom vinflaske veier i snitt 350-450g
Én tom musserende vinflaske pleier å veie opp til 800g
For å minimere karbonavtrykket på vin og cider for festivaler og arrangement, er keykeg et stort steg i riktig retning. Selve Keykeg produsentene bruker grønn energi for å produsere fatene, og infinitum henter gjerne tomme kegs, bare man avtaler henting med Infinitum i god tid. Det kan du lese mer om her.
Keykeg på lindr tappesystem, eller hvilket som helst system med keykeg kobling, har potensiale for stor miljøgevinst ved større arrangement.
Foreløpig samarbeider Mousey Wine på kegs blant annet med: Balestrand, Bergenfest, Bergen kjøtt, Hoggorm og Rommet.
Det er bare å ta kontakt for spørsmål på:
post@mouseywine.no
Merk e-post med “KEYKEG” i emnefeltet.